Un nou focar de pestă porcină la Fălești! Opt mistreți au fost descoperiți morți în regiunea Rezervației naturale „Pădurea Domnească”, aproape de satul Taxobeni, potrivit ANSA.

Animalele s-ar fi infectat după ce porcii sălbatici bolnavi din România ar fi traversat hotarul.

Acum câteva săptămâni, alți 36 de mistreți au fost găsiți morți în „Pădurea Domnească”. Direcorul Rezervației, Sergiu Movileanu declara atunci pentru TV8 că angajații inspectează zilnic pădurea pentru a depista cadavrele mistreților, de asemenea, sunt dezinfectate zonele de risc.

Monitorizăm în fiecare zi fondul forestier pentru depistarea cadavrelor sau a animalelor bolnave. Dezinfectăm toate zonele unde s-au găsit cadavre. Am limitat accesul persoanelor în fondul forestier, pentru ca mistreții să nu fie deranjați și determinați să migreze. La toate intrările și ieșirile din fondul forestier sunt create zone pentru dezinfectare, cu rumeguș cu soluții speciale. Toate persoanele și unitățile de transport sunt dezinfectate. Lucrările în rezervație se fac strict de angajați care merg pe trasee stabilite”, a enumerat Movileanu toate măsurile care se întreprind pentru a bloca răspândirea pestei porcine.

Acesta a precizat că migrația mistreților nu poate fi blocată, dar riscul ca animalele bolnave să părăsească rezervația este unul scăzut, pentru că „anul acesta a fost destulă ghindă, hrana preferată a mistreților și ei nu sunt nevoiți să migreze în căutarea hranei”. De asemenea, în rezervație este asigurată liniștea, pentru ca animalele să nu fie deranjate și determinate să migreze.