Prețurile la carburanți vor fi din nou plafonate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Anunțul a fost făcut de către premierul Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

„În urma analizei efectuate în cadrul Grupului guvernamental de monitorizare a prețurilor, instituit la recomandarea președintelui țării, s-a luat decizia de revenire la plafonarea de către ANRE a prețurilor la carburanți. Modificările legislative corespunzătoare vor fi aprobate în Guvern în timpul apropiat”, a scris șeful Executivului pe rețelele sociale.

Amintim că pe 17 ianuarie, mai multe benzinării au afișat prețuri majorate la carburanți. Benzina s-a scumpit în mediu cu 55 de bani, motorina cu 65 de bani, iar gazul cu un leu și 20 de bani.

ANRE a aprobat în primăvara anului trecut o nouă metodologie de calculare a prețurilor la produsele petroliere. Aceasta prevedea că prețurile la carburanți sunt stabilite reieșind din consumul și cheltuielile aferente pe care le suportă comercianții cu amănuntul de produse petroliere și se aplică o rată de rentabilitate anuală care să nu fie mai mare de 10%.

ANRE a început să stabilească prețurile-plafon pentru benzină și motorină, din anul 2016, reieșind din cotațiile Platts la bursele mondiale, precum și ținând cont de TVA, impozite, taxe și marjele comerciale specifice operatorilor de pe piață.