Marea Britanie părăsește la miezul nopții Uniunea Europeană, astfel încheindu-se o istorie de 47 de ani, în care statul britanic a fost membrul celui mai mare bloc comunitar. Iată comentariile „la cald” ale unor oficiali britanici și europeni privind ieșirea Marii Britanii din UE.

Premierul britanic Boris Johnson

„Sarcina Guvernului, și a mea în special, e să păstrăm țara unită și să mergem înainte”, este mesajului lui Boris Johnson.

„Iar cel mai important lucur pe care trebuie să îl spunem în această seară este că acesta nu este un sfârșit, dar un început”, a adăugat premierul britanic.

Liderul laburiștilor din Marea Britanie – Jeremy Corbyn

„Locul Marii Britanii în lume se schimbă. Acum, întrebarea e în ce direcție o luăm. Putem colabora cu alte state ca să ne dezvoltăm comerțul, să ne îmbunătățim situația privind drepturile, să investim în comunitățile noastre, să abordăm problema amenințării catastrofelor climaterice, să luptăm împotriva abuzurilor asupra drepturilor omului și să promovăm pacea”, a spus Corbyn.

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen

„Este o poveste a unei prietenii vechi și a unui nou început. Este o o zi emoționantă, dar așteptăm să vedem ce se va întâmpla”, a subliniat Ursula Von Der Leyen.

Cât privește posibile tranzacții comerciale în viitor, președinta Comisiei Europene a spus: „Negocierile vor fi dure, dar ne dorim să rămânem prieteni apropiați și parteneri pe care să puteți miza”.

Michel Barnier – negociator – șef al UE

„Astăzi, gândurile mele se îndreaptă către milioanele de cetățeni britanici care sunt triști, pentru că și noi suntem la fel de triști”, a menționat Barnier.

Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo

„Cetățenii Marii Britanii au vrut să iasă de sub tirania Bruxells. Și-au dorit să poată lua propriile decizii. Exact asta ne dorim și noi pentru britanici”, a fost mesajul lui Pompeo.

Prim-ministra Scoției – Nicola Sturgeon

„Diseară, UK părăsește UE. Va fi un moment de tristețe profundă pentru mulți dintre noi. Aici, în Scoția, tristețea se va transforma mai degrabă în furie, în condițiile în care acest lucru se întâmplă împotriva dorinței majorității dintre noi”, a spus Nicola Sturgeon.

Ministrul de Externe al Irlandei – Simon Coveney

„Pentru irlandezi, este o zi tristă. Desigur că acceptăm și respectăm decizia UK de a pleca, însă continuăm să credem că această decizie nu va aduce nimic bun nimănui. Noi credem că UE va fi mai slabă fără Marea Britanie membră”, potrivit lui Coveney.

Fostul premier britanic David Cameron

„Este o zi mare pentru țara noastră. Am știut dintotdeauna că o să vină acest moment. Suntem una din cele mai mari economii ale lumii, putem avea succes și sunt convins că așa va fi”, a spus Cameron.

Fabian Picardo – ministru șef al Gibraltarului

„Guvernul meu și majoritatea cetățenilor din Gibraltar regretă enorm ceea ce urmează să se întâmple astăzi. Pentru noi, azi nu e o zi de sărbătoare și știu că la fel cred mulți oameni din Gibraltar”

Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby

„Trebuie să fim uniți și să avem o viziune comună privind viitorul țării noastre. Iisus a spus: un regat divizat nu poate să reziste”, a fost mesajul acestuia.