Conservatorii lui Boris Johnson obțin o victorie zdrobitoare – majoritate absolută – în Parlamentul de la Londra în urma alegerilor legislative anticipate, potrivit exit-pollurilor ale căror rezultate au fost anunțate la închiderea urnelor din Marea Britanie.

„În această etapă, se pare că acestui Guvern conservator dintr-o singură națiune i s-a dat un nou mandat puternic, de a finaliza Brexit-ul și nu doar de a finaliza Brexit-ul, ci de a uni această țară și de a o duce mai departe”, a declarat Johnson după câștigarea circumscripţiei sale din Uxbridge, Londra.

„Cred că aceasta se va dovedi a fi o alegere istorică care ne oferă acum, în acest nou Guvern, șansa de a respecta voința democratică a poporului britanic, de a schimba această țară în bine și de a declanşa potențialul întregului popor din această țară”, a adăugat Johnson.

„Asta vom face acum și dacă avem norocul să fim returnați, deoarece sondajul de ieșire pare să sugereze, atunci lucrul va începe … astăzi”, a continuat acesta.

Datele exit-poll-ului arată un rezultat foarte bun pentru conservatori, care ar fi obținut 368 de mandate, urmați de laburiști și cei din Partidul Național Scoțial, cu 191, respectiv 55 de mandate. Este cea mai mare victorie obținută de conservatori din 1987 încoace.

Pe de altă parte, pentru laburiști este cel mai slab rezultat obţinut de acest partid în ultimele decenii (mai precis, în ultimii 84 de ani), iar soarta lui Jeremy Corbyn în fruntea formaţiunii se anunţă incertă.  În prezent, laburiștii aveau 262 de locuri în Parlament, acum au pierdut 71.

Un alt fapt semnificativ, deși pare un vot în favoarea Brexitului, partidul Brexit al lui Nigel Farage nu a obţinut nici un mandat.

În Parlamentul de la Londra mai intră liberal-democrații, cu 13 mandate, în timp ce Verzii vor avea un mandat.

Este o victorie foarte importantă pentru Boris Johnson, care pare să aibă toate șansele să-și țină acum promisiunea și să ducă Marea Britanie rapid spre Brexit, așa cum a promis.

Boris Johnson a convocat scrutinul după ce fostul legislativ de la Londra a refuzat să aprobe acordul negociat de el pentru ieșirea Regatului din Uniunea Europeană.

Speranțele lui Johnson – ca rezultatul de la urne să îi permită aplicarea înţelegerii încheiate cu Uniunea Europeană – par să se fi îndeplinit, iar rezultatul arată că a câștigat pariul politic.

Fapt neobișnuit pentru Marea Britanie, a fost a doua rundă de alegeri anticipate din ultimii doi ani și jumătate. Cu toate acestea, prezența la vot a fost destul de mare, iar oamenii au stat chiar la cozi pentru a vota.