Procurorii au pornit urmărirea penală pe faptul abuzului de putere și abuzului de serviciu săvârșite de către o persoană publică în cazul licitației privind achiziționarea celor 31 de autobuze de model „Isuzu” pentru Parcul Urban de Autobuze din Chișinău, în urma celor perchezițiilor de astăzi. Deocamdată, nu sunt persoane reținute, dar trei funcționari au fost escortați la audieri, spun reprezentanții Inspectoratului General de Poliție. 

tv8.md

În total, au fost făcute cinci percheziții, în rezultatul acestora, oamenii legii au făcut ridicări de documente privind procedura de licitație în cazul vizat, telefoane, dispozitive electronice de stocare a informației. Totodată, au fost identificate unele bunuri, asupra cărora există suspiciuni că ar fi fost procurate din venituri ilicite. „Toate acestea vor fi examinate de către oamenii legii, în vederea stabilirii circumstanțelor pe faptul pretinselor încălcări sesizate de către Inspectoratul Național de Investigații al IGP, în privința persoanelor publice din Primăria mun. Chișinău”, precizează procurorii.

tv8.md

„Ca urmare a sesizării depuse, a fost pornită urmărirea penală pe faptul abuzului de putere și abuzului de serviciu, adică folosirea intenționată de către o persoană publică a situației de serviciu, cu cauzarea de daune în proporții considerabile drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice – faptă care este comisă din interes material, în scopul realizării unor interese personale sau în interesul unei persoane terțe, soldată cu urmări grave”, mai spun procurorii.

Dosarul este instrumentat de procurorii PCCOCS.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele vizate riscă o amendă în mărime de până 117.500 lei sau pedeapsă cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.