În ultimii doi ani, prim-miniștrii Republicii Moldova, Pavel Filip – în 2018 și Maia Sandu – în 2019, au efectuat vizite de lucru în Statele Unite ale Americii. Atât doar că, costul acestor deplasări diferă. Cheltuielile suportate în timpul a numai uneia dintre cele două vizite ale ex-premierului Filip s-au dovedit a fi aproape duble comparativ cu cheltuielile din plecarea Maiei Sandu, arată datele oferite de Cancelaria de Sat.

Ex-premierul Pavel Filip a efectuat o vizită de lucru în SUA, Washington, în luna iunie 2018. În acea deplasare Filip a fost însoțit de o delegație compusă din trei persoane. În total vizita a durat patru zile și a cuprins un total de cheltuieli de circa 485,7 mii de lei. Aici au fost incluse cheltuielile pentru transport și cazare. Totodată, ex-premierul a avut nevoie de servicii de traducere, ce au fost adăuga în totalul cheltuielilor.

În același an, Filip pleacă și la New York, la Adunarea Generală a ONU. Alături de el pleacă patru persoane. Cheltuielile de deplasare au inclus transportul, cazarea și servicii de traducere și s-au ridicat la 438,6 de mii de lei.

Un an mai târziu, în SUA merge și actuala prim-ministră, Maia Sandu. De această dată, vizitat a durat trei zile, iar prim-ministra a fost însoțită de alte trei persoane. Pentru această plecare, din bugetul Cancelariei de Stat s-a scos aproape în jumătate decât în vizita sus menționată – 262,8 mii lei. Aici au fost incluse cheltuieli pentru biletele la avion, în sumă de 86 mii de lei și a fost alocată suma de 176,8 mii lei pentru cheltuieli aferente deplasării.

Pentru deplasările de serviciu în afara țării ale angajaților din Guvern, în 2018 s-au cheltuit peste 2 milioane de lei, iar pentru primele nouă luni ale acestui an, suma a ajuns la 1 milion de lei. Informația este accesibilă pe site-ul Cancelariei de Stat unde a fost creată o rubrică ce reflectă informație pentru ultimii trei ani.