După analiza unui document, format din 7 pagini, emis de Banca Națională a Moldovei (BNM) Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare din sistemul bancar ar fi fost scoase mai multe mijloace financiare decât un miliard de dolari. În acest sens, Comisia parlamentară a trimis o solicitare către Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional vizavi de expertizele efectuate în perioada 2013-2014 în cele trei bănci devalizate.

„Aici este informația exhuastivă despre câți bani au fost atrași și plasați în cele trei bănci în perioada 01 – 27 noiembrie 2014. Aceasta este afirmația că la momentul acordării garanțiilor de stat, cele trei bănci erau devalizate. De ce în această perioadă rulajul banilor în aceste bănci a fost imens. Eu când am făcut calcule, despre câți bani au intrat după acordarea garanțiilor de stat, m-a luat groaza. Cifrele sunt groaznice. Nu este vorba doar despre un miliard de euro”, a declarat preşedintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanţelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova şi investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari.

Totodată, Slusari a menționat că Comisia a înaintat încă un demers către BNM „să spună câți bani au ieșit din cele trei bănci”.

„Este o informație foarte importantă. Cele mai grave crime s-au întâmplat după acordarea garanțiilor de stat, făcute de guvernul Leancă, ministru Economiei – Candu, șeful BNM – Drăguțanu și ministrull Finanțelor – Arapu”, a mai adăugat Slusari.

Ieri, 21 august, în cadrul Comisiei a fost audiat fostul ministru al Finanțelor, Anatol Arapu, ce susține că sistematic a sesizat BNM-ul cu privire la ilegalitățile din cele trei bănci devalizate.

„Din afirmațiile dumnealui, dânsul a fost împotriva acelor operațiuni și că era clar cine stă în spatele acțiunilor. După cum afirmă dumnealui, în toată perioada din 2013 – 2014, el în permanență sesiza BNM despre neregulile din cele trei bănci”, a declarat Alexandru Slusari.

În acest sens, Comisia de anchetă a înaintat o solicitare, către Banca Mondială și FMI, să obțină informații cu privire la toate expertizele efectuate în perioada 2013-2014 în cele trei bănci devalizate.

„Se conturează un tablou evident. În 2014, cele trei bănci mergeau spre catastrofă, până la acordarea garanțiilor de stat”, a comentat Slusari.

În ceea ce privește audierea fostului premier, Vlad Filat, Comisia de anchetă încă nu a decis. De asemenea, fostul director al companiei de stat MoldAtsa, Sorin Stati, care descris cu lux amănunt despre schemele de contrabandă de pe teritoriul Republicii Moldova în care ar fi implicate autoritățile moldovenești, a solicitat să fie audiat, însă membrii Comisiei au refuzat.