Guvernul a declarat azi ziua de 23 august – zi de doliu, în contextul marcării la nivel european a Zilei comemorării victimelor regimurilor totalitare cum a fost cel fascist, nazist, stalinist. Propunerea a venit din partea premierului Maia Sandu și decizia a fost luată cu votul majorității membrilor Cabinetului de Miniștri, însă ministrul Apărării, Pavel Voicu și bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, s-au abținut. 

Potrivit prim-ministrei, pe 23 august, la ora 10:00 se va ține un minut de reculegere pentru toate victimele regimurilor totalitariste, iar în seara de 23 august, la ora 20:00, Sandu a îndemnat televiziunile autohtone să se alăture acțiunii de comemorare.

De asemenea, potrivit hotărârii Guvernului, în toate localitățile din țară precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare va fi arborat în bernă drapelul de stat.

În acea zi se recomandă să se renunțe la desfășurarea acțiunilor distractive cu caracter de masă.

În istorie, data 23 august este marcată prin faptul că în această zi s-a semnat pactul Molotov-Ribbentrop, în anul 1939, cunoscut și ca pactul prin care Adolf Hitler și Iosif Stalin și-au împărțit sferele de influență în Europa, act care a stat la baza începerii celui de-ai Doilea Război Mondial. Cinci ani mai târziu, pe 23 august 1944, sovieticii au ocupat teritoriile României Basarabia și Bucovina.

Modul de marcare a zilei de 23 august în Republica Moldova a divizat politicienii în doua tabere, or, președintele Igor Dodon și Partidul Socialiștilor au anunțat că vor marca în această zi „eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă”.