Cea mai mare pensie din R. Moldova este de 224.197 de lei și 15 bani. Declarația aparține deputatului ACUM, Iurie Reniță, care a solicitat mai multe date de la Casa Națională de Asigurări Socialie (CNAS). Potrivit lui, beneficiarul ar fi activat în domeniul financiar-bancar. Totodată, potrivit datelor publicate de Reniță, alte 11 persoane ridică lunar pensii între 40 de mii de lei și 100 de mii de lei și mai mult.

„Este incredibil cum în cea mai săracă țară din Europa este posibil să primești o pensie uriașă pentru realitățile noastre”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook, precizând că va publica mai multe date primite de la CNAS.

Anterior, presa a scris că cea mai mare pensie o ridică cel mai longeviv guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Leonid Talmaci. Acesta a fost guvernator în perioada anilor 1992 – 2011.

Iurie Reniță a mai prezentat informația privind numărul și categoriile beneficiarilor de pensii de la 20 de mii de lei până la 100 de mii de lei lunar și mai mult.

Astfel, din tabelul publicat de Reniță rezultă că în total, patru moldoveni primesc pensii lunare de peste 100 de mii de lei. Un moldovean ridică lunar pensia de peste 90 de mii de lei, iar alt asigurat beneficiază de peste 70 de mii de lei pe lună. Totodată, două persoane beneficiază lunar de pensii de peste 60 de mii de lei, iar alte trei persoane – de peste 50 de mii de lei. Alți 14 moldoveni primesc pensii cuprinse între 40 și 50 de mii de lei.

Potrivit datelor statistice ale CNAS, la începutul anului 2019, în R. Moldova, erau înregistrați 700 887 de beneficiari de pensii, ale căror pensie medie era de 1 895, 07 lei. Din numărul total de pensionari, 75% sunt pensionari pentru limită de vârstă. Totodată, circa 400 de mii de persoane primesc pensia sub minimul de existență.