PE SCURT

Deputatul socialist Vladimir Ţurcan şi fosta magistrată Domnica Manole au fost numiţi judecători la Curtea Constituţională din partea Parlamentului.

Cei doi au fost votați de 54 de deputaţi. Deputații democrați au criticat inițiativa majorității parlamentare.

PE LUNG

De notat că în urma concursului pentru ocuparea funcției de judecător la Curtea Constituțională anunțat de Parlament au fost desemnați drept candidați Vladimir Grosu și Nicolae Eșanu. Ieri, însă presa a scris că, în pofida rezultatelor acestui concurs, candidați la funcția de judecător din partea Paramentului au fost desemnați Domnica Manole și Dumitru Pulbere.

Astăzi, s-a precizat că Dumitru Pulbere nu poate fi desemnat drept candidat din cauză că a deținut deja două mandate de judecător la Curtea Constituționale. Potrivit legislației, el nu mai are dreptul să dețină această funcție.

Precizăm că ieri, Guvernul i-a delegat la Curtea Constituțională pe Liuba Șova și Nicolae Roșca. Iar anterior, Consiliul Superior al Magistraturii i-a delegat pe Serghei Țurcan și Eduard Ababei.

Domnica Manole, Vladimir Țurcan, Liuba Șova, Nicolae Roșca, Serghei Țurcan și Eduard Ababei au depus jurământul în Parlament, în prezența președintelui Igor Dodon.

Curtea Constituţională este compusă din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Pe unimedia citiți despre: Printr-o declarație comună, 13 organizații consideră netransparentă numirea lui Vladimir Țurcan și a Domnicăi Manole în funcția de judecător la CC