ANSA anunță că pe teritoriul republicii la moment sunt înregistrate 11 focare active de pestă porcină africană la porci domestici, în patru raioane.

Focarele menționate se află în:

  • Cahul -7 focare (înregistrate în satele Manta, Roșu, Burlăceni, Crihana Veche și Cucoara);
  • Nisporeni – 1 focar (s. Milești);
  • Cantemir – 2 focare (s. Gotești);
  • Cimișlia – 1 focar (s. Gura Galbenei).

Pe parcursul anului 2019 au mai fost înregistrate:

  • un focar la mistreți, localizat în fondul silvic Lipcani, Briceni, care a fost rezolvat și această zonă se va afla pe o perioadă de 24 de luni sub monitorizare;
  • un focar la porci domestici, în s. Bejghioz, Ceadîr –Lunga, care a fost eradicat cu succes pe datat de 16.05.2019.

ANSA menționează că în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale din 12.08.2019, prezidată de Prim-ministrul Maia Sandu, a fost discutată problema evoluției PPA în republică, fiind aprobat un Plan al măsurilor pentru combaterea și prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova.

Agenția solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de porci domestici sau mistreți. Atenționăm proprietarii de porci să nu utilizeze în furajarea acestora, cereale inclusiv iarba, fânul (sau utilizarea ca așternut a paielor), recoltate în acest an, deoarece persistă riscul ca acestea să fie contaminate cu virusul pestei porcine africane. Acestea pot fi utilizate doar după depozitare pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare.

La fel, nu utilizați în hrana porcilor resturi culinare care de asemenea pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane.

Solicităm cetățenilor care merg la picnicuri, să nu arunce la întâmplare resturi culinare, deoarece pot cauza astfel îmbolnăvirea mistreților cu PPA.

Tot în acest context, solicităm cetățenilor de a nu procura produse alimentare din carne de porc, din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.