PE SCURT

Comisia de concurs a Guvernului pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale va propune Cabinetului de miniștri patru candidaturi, care au acumulat cel mai mare punctaj la etapa interviului.

Este vorba despre Liuba ȘovaEduard SerbencoVladimir Grosu și Nicolae Roșca. Guvernul urmează să se întrunească în ședință pentru a selecta dintre cei patru candidați doi judecători la Curtea Constituțională.

PE LUNG

Anunțul a fost făcut, într-o conferință de presă, susținută de membrii Comisiei după miezul nopții. Prim-ministra Maia Sandu a declarat că membrii Comisiei de selectare și-au început lucrul de joi dimineața, la ora 09:00. De la ora 12:00 și până după ora 21:00 au fost realizate interviurile cu toți cei 12 candidați. Interviurile pentru fiecare candidat au durat câte aproximativ 40 de minute.

„ Comisia a analizat toți 12 candidați și a ajuns la concluzia că, deoarece punctajul candidaților este foarte apropiat, este la muchie de cuțit, unul de altul, a decis să propună Guvernului o listă de patru candidați. Membrii comisie au complectat cinci-șase formulare cu punctaje detaliate, avem nouă ore de interviuri, iar Guvernul cred că are o masă enormă de informații pentru a lua o decizie finală”, a declarat membrul Comisiei Octavian Cazac.

Comisia de concurs a fost formată din opt membri: Maia Sandu – prim-ministră, președinte al Comisiei, Olesea Stamate – ministră a Justiției, Roman Cazan – secretar general adjunct al Guvernului, Mihail Cotorobai – Avocatul Poporului, Nicolae Osmochescu – expert în drept public, doctor în drept, profesor universitar, ex-judecător al Curții Constituționale, Octavian Cazac – doctor în drept, conferențiar universitar, Vladislav Gribincea – președinte al Asociației Obștești „Centrul de Resurse Juridice” și Iulian Groza – director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.