Mai mulți foști deputați și demnitari de stat traversează în continuare frontiera de stat cu pașapoarte diplomatice. Aceasta deși legislația prevede că dreptul de deţinere a paşaportului diplomatic sau a celui de serviciu încetează în momentul încheierii mandatului funcţiei. Despre aceasta a anunțat șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi.

Rosian Vasiloi spune că despre acest fapt l-am informat pe secretarul de stat al MAI, Gheorge Balan şi a pregătit o scrisoare către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Potrivit lui, Legea privind actele de identitate prevede că dreptul de deţinere a paşaportului diplomatic ori a celui de serviciu apare din momentul numirii sau alegerii persoanei în funcţia prevăzută și încetează în momentul încheierii mandatului.

„În contextul celor menționate, am solicitat MAEIE, reevaluarea statutului pașapoartelor diplomatice eliberate de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, cu informarea ulterioară despre existența pașapoartelor de acest tip, care au fost scoase din circulație, dar au rămas în posesia titularului, în virtutea încheierii mandatului funcției”, spune Vasiloi.