PE SCURT

Lovitură de teatru pentru capul de afiș al democraților. Mai multe proprietăți înregistrate pe Finpar Invest SRL, companie de bază în imperiul imobiliar a lui Vladimir Plahotniuc, au fost sechestrate de oamenii legii în cadrul unui dosar pornit pentru spălare de bani.
Miza în scenă a fost pusă de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale pe 26 iunie curent, la două săptămâni de la plecarea subită din țară a liderului democrat.

RISE Moldova a reușit să identifice câteva dintre proprietățile sechestrate. Printre ele se numără hotelul de lux Nobil și studiourile în care activează posturile TV: Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3.

PE LUNG

Astfel, RISE Moldova a reușit să identifice câteva dintre proprietățile înregistrate pe Finpar și sechestrate la cererea ofițerilor CNA. Acestea au o valoare totală de circa 100 de milioane de lei.

Hotelul Nobil – afacere despre care Plahotniuc a recunoscut public că „este una dintre investițiile cu care mă mândresc.” Este amplasat în centrul Chișinăului, are 5 stele, o suprafață de 3.500 de metri pătrați și o valoare cadastrală de 40 de milioane de lei, cu tot cu teren.

Alte bunuri Finpar care au intrat în vizorul oamenilor legii sunt amplasate practic în aceeași curte cu hotelul Nobil. Este vorba de un apartament și câteva spații comerciale, totul cu o suprafață de circa o mie de metri pătrați.

N-au scăpat de sechestru nici studiourile General Media Group de pe teritoriul Moldexpo, care găzduiesc posturile TV: Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3, dar și posturile de radio: Publika FM și Muz FM. Detalii, AICI

Studiourile se întind pe o suprafață de aproape opt mii de metri pătrați și valorează circa 30 de milioane de lei. Terenul de peste un hectar pe care sunt amplasate nu îi aparține Finpar, dar compania se judecă cu Agenția Proprietății Publice pentru privatizarea lui.

Într-o discuție cu reporterul RISE, Mihai Pocnea, administratorul companiei Finpar Invest, a negat informația respectivă și spune că nu a primit niciun document în acest sens.

Finpar Invest SRL a fost fondată în 1993 și avea inițial denumirea de Centrul de profilaxie a infracțiunilor MINOR. Printre asociații inițiali s-au numărat Oxana Childescu și Vera Morozan – fosta soție și, respectiv, sora lui Vladimir Plahotniuc.

Ulterior Finpar a fost preluată de companii din zone offshore, dar care erau reprezentate prin procură de persoane din anturajul lui Plahotniuc, inclusiv Andrian Candu, fostul speaker al Parlamentului.

Investigația integrală poate fi citită AICI.