PE SCURT

Prim-ministra Maia Sandu a anunțat astăzi că Guvernul va lansa, în foarte scurt timp, concursul pentru cele două funcții vacante de judecători ai Curții Constituționale. Pentru obiectivitatea concursului, comisia va fi reprezentativă pentru a exclude caracterul partizan în procesul de selecție.

PE LUNG

Potrivit ei, regulile concursului și criteriile de evaluare a candidaților vor fi stabilite astfel încât anume competența, meritele profesionale și integritatea să fie elementele-cheie care vor sta la baza desemnării câștigătorilor.

„În Curtea Constituțională trebuie să ajungă oameni independenți atât față de sfera politică, cât și de grupurile de interese, iar unica lor subordonare trebuie să fie în raport cu prevederile Constituției Republicii Moldova”, a menționat Maia Sandu.

Potrivit ei, curățarea instituțiilor statului este doar primul pas pentru eliminarea corupției și abuzurilor, iar pentru ca acest proces să fie durabil și să asigure că democratizarea și modernizarea țării sunt ireversibile, este obligatoriu ca în funcțiile definitorii să ajungă persoane competente, corecte și incoruptibile.

„Republica Moldova trebuie să înceapă construcția de instituții puternice care să contracareze pe viitor orice încercare de capturare a statului”, a mai spus prim-ministra.

Reamintim că, ieri, judecătorii Curții Constituționale au anunțat că demisionează in corpore. Aceasta după ce președintele Igor Dodon, premierul Maia Sandu, dar și reprezentanți ai societății civile au cerut demisia tuturor judecătorilor de la Curtea Constituțională în contextul deciziilor din 7-9 iunie.

De asemenea,  Comisia de la Veneția a emis un aviz asupra ultimelor hotărâri ale CC în care a arătat că magistrații Curții Constituționale nu au respectat propriile proceduri, precum și nu au respectat principiile egalității părților când a fost vorba despre criza politică.

Curtea Constituţională se compune din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului. Potrivit legislației în vigoare, magistrații CC sunt inamovibili pe durata mandatului.